Douane VS trekt C-TPAT NSC tijdelijk in

10 Jul 2019

Het C-TPAT certificaat is te vergelijken met het Europese AEO-certificaat. Hiermee ontvang je voordelen als voorrang bij douanecontroles en snellere vrijgave van de door douane voor controle geblokkeerde zendingen. Als tegenprestatie vraagt de Amerikaanse douane de houder van het certificaat vrijwillig mee te werken aan risicobeoordeling, auditing en aanscherping van de faciliteiten en toeleveringsketen tegen criminele activiteiten.

De Amerikaanse douane heeft de genoemde C-TPAT-status van MSC opgeschort naar aanleiding van eerdere drugsvangsten. Dat betekent dat de rederij voorlopig niet meer op een soepel controleregime in Amerikaanse havens hoeft te rekenen, wat kan leiden tot vertragingen bij het afleveren van containers.

Volgens de douane was het al de derde grote drugsvangst aan boord van een MSC-schip dit jaar aan de Amerikaanse oostkust. In maart werd ruim een halve ton coke gevonden aan boord van de ‘MSC Desiree’, eveneens in Philadelphia, en in februari 1,6 ton op de ‘MSC Carlotta’ in New York.

Back to the overview