Exworks of Free Carrier?

4 Dec 2018

Veel exporterende bedrijven zeggen dat ze Ex Works willen verkopen, maar is dit de beste manier om je goederen te leveren?

Ex Works verplicht de verkoper alleen maar om de goederen juist verpakt, op een aangegeven plaats wat meestal fabriek of magazijn is, aan te bieden. Uiteindelijk is de koper verantwoordelijk voor het laden van de goederen op een voertuig, alle documentatie, het verdere transport en alle risico’s en kosten die hierna kunnen ontstaan.

In veel grensoverschrijdende transacties kan deze regel praktische problemen opleveren. Wat nl vaak gebeurt is dat de verkopende partij de goederen toch laadt wegens commerciële belangen of het geen gebruik mogen maken van het materieel in de loods door de chauffeur. Het risico ligt in dit geval compleet bij de koper.

Als de verkoper bij zendingen buiten de EU dan ook nog eens de uitgaande douaneformaliteiten vervult en bereid is een CMR in te vullen, is men zelfs het stadium van FCA voorbij aan het gaan.

Verder kan er bij een EXW zending geen vrachtbrief als bewijs van aflevering zijn. De verkoper weet immers niet op welke wijze de goederen vervoerd gaan worden. Ondanks dat er voor beide partijen geen verplichting is tot het sluiten van een vrachtcontract, doet de verkoper er verstandig aan om zich te verzekeren door een geldig ontvangstbewijs. Dit zou eventueel opgemaakt kunnen worden door een derde partij. Een Pre-shipment Inspection Certificate zou bijvoorbeeld aan deze eisen kunnen voldoen maar een paklijst zou in 2e instantie, als niet door derden opgemaakt alternatief, ook als ontvangstbewijs kunnen dienen.

Natuurlijk willen wij u als klant niet bang maken wanneer u EXW als Incoterm gebruikt. Toch raden wij u aan bij internationale transporten, wanneer u zelf niet het transport wil regelen en u uw klant toch goed wil bedienen, om FCA als Incoterm te gebruiken.

Heeft u advies nodig welke Incoterm u het beste kan gebruiken? Bel dan gerust een keer met 1 van onze collega’s. 

Back to the overview