China investeert in Italiaanse havens.

10 Apr 2019

Italië heeft zijn goedkeuring gegeven aan Cosco om te investeren in de containeroverslag van de havens van Genua, Triest, Tarente en Palermo. Ook Griekenland kreeg een aantal jaar geleden Chinese steun waardoor het Chinese maritieme conglomeraat al eigenaar werd van de haven van Piraeus.

De investeringen zijn onderdeel van het ‘Belt and Road’ programma, een miljardenproject dat als doel heeft de handelsroutes tussen Europa en China te verbeteren. De investeringen blijven niet beperkt tot een aantal havens. In de overeenkomst wordt ook gesproken over de ontwikkeling van wegen, spoorlijnen, bruggen en de luchtvaart. 

Genua de grootste zeehaven van Italië, heeft tijdens het Chinese bezoek al een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Chinezen. Ook Triëst heeft de ambitie om een sleutelrol te spelen op de maritieme Zijderoute. De Chinezen vinden met de name de achterlandverbindingen van deze haven erg interessant.

In Brussel  wordt de groeiende macht en invloed van China met argusogen bekeken. Brussel vreest dat China via de miljarden aan staatskredieten politieke invloed koopt en Rome via de deal het paard van Troje binnenhaalt in de EU.

Volgens belangenorganisatie Evofenedex zouden de havens van Rotterdam en Antwerpen door deze Chinese investeringen in de toekomst lading kunnen verliezen. De zendingen van de Italiaanse verladers hoeven straks namelijk niet meer eerst naar de grote containerhavens in Noord-Europa.

Ook wijst de organisatie op het gevaar van gedwongen winkelnering tussen de diverse staatsbedrijven voor containerdiensten op Rotterdam. Omdat Cosco de APM terminal in Zeebrugge kocht zullen ze per 1 april de grote Azië-Europa loop NEU1 van Rotterdam naar deze haven verleggen.

Back to the overview