Maleisië stuurt tonnen illegaal plastic naar landen van herkomst

11 Jun 2019

Maleisië gaat 3000 ton illegaal plastic afval terugsturen naar de landen van herkomst.

Dat zegt minister van milieu Yeo Bee Yin. Het land is sinds vorig jaar de grootste importeur van plastic afval ter wereld, nadat China de import ervan had stopgezet.

In Maleisië werken veel recyclefabrieken zonder vergunningen en licenties. De minister roept landen op om deze verwerkingsbedrijven goed te onderzoeken voor ze ermee in zee te gaan.
De minister heeft aangekondigd dat zestig containers met illegaal plastic afval teruggestuurd worden naar het land van herkomst. "Als je het naar ons exporteert, sturen we het zonder pardon direct weer terug zegt de minister. Al minstens vijf schepen zijn inmiddels teruggestuurd naar Spanje.

Daarnaast zijn er veertien landen getraceerd die hun plastic afval op korte termijn kunnen terugverwachten.
Mr Yeo zegt dat landen denken dat het afval gerecycled wordt, maar dat is vaak niet zo. Het wordt vaak gewoon gedumpt of naar een stortplaats gebracht, waardoor het de bodem en het water verontreinigd raakt. Ook wordt plastic dat niet geschikt is om te recyclen verbrand, waardoor giftige stoffen vrijkomen.
Deze maand hebben 180 landen in Basel afspraken gemaakt om het verwerken van plastic afval beter te reguleren. De Verenigde Staten, de grootste exporteur van plastic afval, heeft eerder afspraken niet ondertekend en is ook niet van plan om nu wel mee te doen.

Back to the overview