EORI-nummer

11 Jun 2019

Wanneer u importeert of exporteert kunt u te maken krijgen met een EORI nummer. Onze ervaring leert dat er nog steeds veel onwetendheid is over het gebruik van het EORI-nummer. Wij zetten graag alles nog even op een rijtje voor u.

EORI staat voor ‘Economic Operators Registration and Identification number’. Elk bedrijf uit de EU dat international zakendoet en douanehandelingen uitvoert, heeft een EORI- nummer nodig. Als u gegevens met de Douane uitwisselt, gebruikt u dit identificatienummer. Zo worden uw gegevens sneller uitgewisseld met andere landen.

Wanneer wij als uw logistieke dienstverlener een aangifte of andere formaliteiten verzorgen, zijn wij verplicht de partijen in de keten te identificeren. Het is dan ook van belang dat wij bij de boeking het EORI-nummer ontvangen. Ook voor het aanvragen van een douanevergunning en de AEO-status is het EORI-nummer verplicht.

Het EORI biedt ook voordelen voor de bedrijven. De Douane stelt aan de hand van het EORI-nummer vast of en welke AEO-status de marktdeelnemer heeft. Afhankelijk van het soort AEO-certificaat en de rol van de betreffende AEO worden vervolgens bepaalde voordelen en faciliteiten verleend.

In Nederland is het EORI-nummer opgebouwd uit:

  • NL gevolgd door
  • Het fiscaalnummer van de marktdeelnemer

Het EORI nummer wordt in Nederland toegekend door de Belastingdienst/Centrale Administratie in Apeldoorn.

Back to the overview