Rederijen zoeken onderling vertrouwen voor 'blockchains'

11 Jun 2019

De Blockchain-technologie lijkt haar imago van ‘hype’ in de logistieke wereld steeds meer van zich af te schudden. Vooral onder rederijen zorgt de papierloze vrachtbrief voor enthousiasme. De hardst van stapel lopende reder wil de papieren Bill of Lading zelfs al tot museumstuk verheffen.

De papieren B/L, al sinds mensenheugenis de hoeksteen van het maritieme vrachtvervoer, kan met pensioen. Dat betoogde afgelopen week een Noors scheepvaartbedrijf.
De reden: het scheepvaartbedrijf heeft samen met een Antwerpse logistieke dienstverlener proeven gedaan met het versturen van digitale B/L’s via een blockchain, en dat is zo goed bevallen dat papieren vrachtbrieven wat het Noorse bedrijf betreft zo het museum in kunnen.

Blockchain-technologie
Een blockchain is een digitale database die in stand wordt gehouden door haar gebruikers.  Niet een derde instantie, maar de gebruikers zelf staan in voor elkaars betrouwbaarheid. De bekendste toepassing is voorlopig nog steeds de bitcoin, het digitale betaalmiddel dat nog nooit een bankkluis van binnen heeft gezien.
Rederijen zijn zo enthousiast over de snelheid die de blockchain in potentie biedt. Het eerder genoemde Noorse bedrijf zag zijn digitale B/L’s binnen minuten de oversteek maken naar de klanten, waar het een koerier volgens het Noorse bedrijf normaal ‘dagen of weken’ kost om een papieren vrachtbrief te bezorgen. De digitale vrachtbrief biedt  bovendien een veiligheid en betrouwbaarheid zoals we die in de zakenwereld nog nooit eerder hebben gezien.

Scheepvaart
Het Noorse bedrijf is niet de eerste grote geïnteresseerde. Al eerder nam een Israëlische containerrederij de blockchain-B/L al commercieel in gebruik op routes tussen het Verre Oosten en Zuid-Afrika en Noord-Amerika en de Middellandse Zee. 

Een razendsnelle vrachtbriefoverdracht brengt vervolgens een tal van voordelen met zich mee. Containers zullen veel minder lang hoeven te wachten op een administratieve afhandeling, waardoor bijvoorbeeld elektriciteitskosten (van wachtende reefers in havens) en opslagkosten omlaag gaan. Klanten kunnen hun documenten ‘real time’ inzien en documentfraude (in de maritieme sector goed voor maar liefst 40 procent van alle fraudegevallen) zal fors gereduceerd worden.

Computergigant IBM omschreef de blockchaintechniek al een ‘gamechanger’.
De grootschalige invoering moet alleen nog wel ‘even’ gebeuren. Totdat het zo ver is, banen diverse grote logistieke spelers alvast de weg met eigen initiatieven. 

Dat een blockchain zeer afhankelijk is van het vertrouwen dat de gebruikers in elkaar hebben, is tot nu toe nog een lastige horde gebleken voor de containerrederijen. Het Deense A.P. Moller-Maersk en IBM richtten enkele jaren geleden een blockchainplatform op om een digitale revolutie te ontketenen maar vervolgens bleef het angstvallig stil. 

Vertrouwen Blockchain-Technologie nog broos

Uit tal van onderzoeken blijkt dat het vertrouwen van gebruikers in blockchains nog uiterst broos is. Meer dan honderd organisaties en bedrijven proberen daar nu een mouw aan te passen met het Redesigning Trust-project, een initiatief van het World Economic Forum waarbij zich diverse deelnemers hebben aangesloten als rederijen, het Havenbedrijf Rotterdam, expediteurs, het Wereldvoedselprogramma, universiteiten en IT-bedrijven als CargoX (de blockchainprovider) en het platform Shipchain. Laatstgenoemd bedrijf heeft een blockchain-systeem voor het tracken en tracen van lading ontwikkeld en introduceerde een digitaal betaalmiddel voor vracht: de ‘SHIP’.

Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot de BlockChain-Technologie!

Back to the overview